Hikes in Europa

De onderstaande wandelingen in Europa zijn door ons gelopen en, al dan niet in uitgebreide vorm, verschenen op deze homepage:

< klik voor de eerste letter van het land >

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

< of klik hier voor de wandelingen buiten Europa >

AlbaniŽ

       Peaks of the Balkans Trail In de zomer van 2019 hebben Sven, Renť, David en Jan een weekje in het grensgebied van AlbaniŽ en Montenegro op deze trail gelopen. Een redelijk pittige en erg mooie tocht.

<terug naar boven>

BelgiŽ

*      We hebben regelmatig gelopen in de (Belgische) Ardennen. Met Pinksteren vindt daar de Ardennen OriŽntatie Tocht plaats. Een aanrader voor Scouts die van rugzaklopen houden. Van deze wandelingen heb ik overigens geen reisverslagen gemaakt.

*      GR 5 Van Visť naar (bijna) de Luxemburgse grens over ťťn van de bekendste wandelingen die er in Europa is. Wij liepen dit gedeelte in voorjaar 2005.

*      Via Abdya Jaap, Renť en Jan stelden na de voltooiing van het Pieterpad en een Rondje Nederland hun eigen wandeling samen. Slingerend door BelgiŽ langs zoveel mogelijk verschillende abdijen. Liefst die die ook bier brouwen. Ze starten in 2016 in Thorn en in 2022 waren ze gevorderd tot Dendermonde. Vanaf daar veranderde de tocht en maakten ze dag- en rondwandelingen. Hoewel die deze website niet meer zullen halen was/is het plezier en de vriendschap er niet minder om!

<terug naar boven>

Duitsland

*      Eiffelsteig. In de zomervakantie van 2020 hebben Hanneke en Jan een week heet eerste deel van dit pad gelopen. Vrijwel alleen maar onverhard, perfect wandelweer en, niet alleen door de prachtige stadjes, een topwandeling!

*      HermannshŲhen In de herfstvakantie van 2019 hebben we met ons gezin het eerste deel van dit pad, ongeveer 85 kilometer, gelopen. Veel onverhard over een smalle bergketen.

*      Kellerwaldsteig/Urwaldsteig. Eind 2014 wandelden we zo'n 100 kilometer rond de Edersee over deze twee paden. Buiten het hoogseizoen amper mensen, maar wel een zeer afwisselend (bos)gebied. Een topper op vier uur rijden van Rotterdam

<terug naar boven>

Engeland

*      BrontŽway. Met Pasen 2009 gingen we vier dagen wandelen in de buurt van Leeds. Heerlijk wandelweer, bijna alleen maar onverhard en zeker de moeite waard.

*      Cumbriaway. Onze eerste, maar zeker niet onze laatste, wandeling in Engeland voerde ons door het prachtige Lake District.

*      North Downs Way.  Een warme wandeling door het zuiden van Engeland met onderweg heel veel cream tea, zere benen (van het lopen door de graanvelden) en als extra hoogtepunt Canterbury.

*      South West Coast Path. (Een gedeelte van deze) zware wandeling in zuidwest Engeland.

*      Thamespath. In de herfst van 2023 liepen we een week met ons gezin, elke dag slapend in een ander hotel, op dit pad om uiteindelijk in hartje centrum Londen te eindigen.

*      Two Moors Way. Door een erg nat Zuidwest Engeland in oktober 2000.

<terug naar boven>

FaerŲer-eilanden

*      Diverse dagwandelingen. In het voorjaar van 2019 gingen we met onze gezin bijna twee weken naar deze desolate eilandengroep en maakten daar onder andere een paar prachtige dagwandelingen.

Finland

*      Het noorden van Finland (rondom de Halti). Langlaufen met tent en rugzak in het hoge noorden. Dit georganiseerd en daardoor samen met een groep van in totaal zeven personen. Met deze tocht werd een wens vervuld.

Frankrijk

*      Van Clermont-Ferrand naar Issoire. In het voorjaar van 2009 knoopten Hanneke en Jan een paar stukken van o.a. de GR 441 en GR 30 aan elkaar en liepen daar in heerlijk wandelweer in een prachtig wandelgebied.

*      GR 4 (van Entrevaux naar Manosque). In het voorjaar van 2004 reisden Hanneke en Jan weer eens af naar Frankrijk. Ze wandelden daar zo'n 120 kilometer. Soms zwaar, soms nat en vaak erg mooi. Hoogtepunt was toch wel de Gorge du Verdon.

*      GR 20 (Corsica). In de herfst van 1999 liepen Dave, Renť en Jan een gedeelte van dit pad. Dit wordt wel de zwaarste lange afstand wandeling van Europa wordt genoemd. Kernwoorden: zwaar, bergen, erg mooi en regen.

*      Gr 34 (Bretagne). In de herfst van 2001 liepen we een gedeelte van dit pad, met natuurlijk de CŰte de Granit rose en natuurlijk regenden we regelmatig nat.

*      GR1. Met Pasen 2011 wandelden Hanneke en Jan vier dagen op deze GR die, min of meer, rond Parijs loopt. Heel bijzonder: zo dicht bij de stad en toch zo weinig verharde paden.

*      GR2. In de herfstvakantie van 2022 wandelden Eljer, Jilke, Hanneke en Jan ruim honderd kilometer van hotel naar hotel over dit pad en liepen daarbij onder andere dwars door Parijs.

*      Vercors. In januari 2018 hebben David en Jan op sneeuwschoenen een paar dagen op de GRV in de Vercors gelopen. Niet helemaal zoals gehoopt (vrij weinig sneeuw en David was een dag ziek waardoor we niet alle nachten in de tent sliepen), maar beslist een gebied om nog eens naar terug te gaan.

*      Vercors (2e keer). Begin 2020 ondernamen Sven en Jan een nieuwe poging om hier een week te gaan sneeuwschoenwandelen. Helaas weinig sneeuw, dus het werd vooral winterwandelen. Wťl een mooie wandeling overigens!

<terug naar boven>

Griekenland

*      Kreta. Een gedeelte van de E4 in een prachtig wandelgebied met heel veel bloemen en olijfbomen.

Groot-BrittanniŽ

*      zie Engeland, Jersey, Noord-Ierland, Schotland of Wales

<terug naar boven>

Ierland

*      Dingleway. Wandelen zoals je verwacht van wandelen in het westen van Ierland.

*      Wicklow Way. In de zomer van 2012 wandelden Renť, Sven en Jan op dit bekendste pad van Ierland. Veel rustiger dan gedacht; zeker de moeite waard.

IJsland

*      Landmannalaugar/Laugavegur hiking trail (1996). Niet voor niets wordt dit door de Lonely Planet ťťn van de drie mooiste wandelingen ter wereld genoemd en is dit de eerste wandeling die Jan voor de tweede, en later zelfs nog een derde keer, heeft gelopen.

*      Landmannalaugar/ Laugavegur hiking trail (voor de tweede keer in 2001 gelopen). En vanwege het iets betere weer misschien nog wel mooier dan de eerste keer. Ook Renť heeft z'n belevenissen van die wandeling op schrift gesteld. Klik hier voor zijn reisverslag.

*      Van Askja, via Myvatn, naar Husavik. Geen gemarkeerde route, maar dankzij een zoektocht op internet wisten we toch deze wandeling samen te stellen en vervolgens te lopen. Leeg, kaal, erg afwisselend en geweldig genieten. IJsland is en blijft het favoriete vakantieland van Jan.

*      Omgeving Skogar (sneeuwschoenwandelen). In februari 2008 trokken Sven, Dave, Renť en Jan de sneeuwschoenen aan en bonden hun rugzakken op. Ze wilden zes dagen wandelen, maar moesten na drie dagen opgeven vanwege een niet te passeren afdaling. Ondanks die teleurstelling een tocht om jaloers op te zijn.

*      Hornstrandir. In het noordwesten van IJsland werden (de toen tienjarige) Morgan, David, Mark, Renť en Jan afgezet met een bootje. Na een week wandelen in dit verlaten gebied werden ze na een week weer opgepikt door het bootje. Een tocht als in een spannend jongensboek.

*      Van Landmannalaugar naar Geysir. In de zomervakantie van 2011 gingen Hanneke en Jan opnieuw naar IJsland en stelden daar zelf deze route samen. Alweer een hoogtepunt in hun wandelcarriŤre!

*      Van Myvatn naar Husavik (op sneeuwschoenen). Begin 2012 gingen David, Sven en Jan weer een week winterkamperen in IJsland. Door de mist zagen ze soms niet heel veel en leek het landschap wat saaier dan gemiddeld op IJsland, maar geen mooier wandelen dan sneeuwschoenwandelen en geen mooier kamperen dan winterkamperen.

*      Van Landmannalaugar naar Eldjar. In 2014 wandelden een stel vrienden deze zelfsamengestelde tocht. Misschien nog wel mooier dan alle andere tochten op IJsland gelopen.

*      Landmannalaugar/Laugavegur (voor de derde keer in 2022 gelopen). Met in totaal zes vrienden en een tienjarige tweeling werd de traditie gehandhaafd. We liepen het hele traject van zes dagen. Wat een tocht, wat een plezier!

ItaliŽ

*      Franciscaanse voetreis (Umbrie). Pittige wandeling met ongekende gastvrijheid.

*      Ligurgische kust. Een zelfsamengestelde meerdaagse tocht in het voorjaar van 2001. Een pittige wandeling met weinig kampeermogelijkheden.

*      Keschtnweg.  De herfstvakantie van 2018 wandelden we dit pad in Italiaans Tirol. Voor Eljer en Jilke de eerste ťchte wandelvakantie. (Nog?) zonder tent, maar van hotel naar hotel. Een kleurrijk en zonnig pad.

<terug naar boven>

Jersey

*      Jersey ĎAround Island Walkí. In vier dagen wandelden Hanneke, Dave en Jan het eiland Jersey rond. Weinig hoogteverschillen, veel kust en (bijna) perfect wandelweer.

<terug naar boven>

KroatiŽ

*      Nationaal Park Sjeverni Velebit. In het voorjaar van 2006 liepen Hanneke, Sander en Jan een zelfsamengestelde tocht in dit gebied. Een zware tocht waarin we slechts ťťn keer andere mensen zagen tijdens zes dagen wandelen.

<terug naar boven>

Malta

       Zigzaggend door Malta. In februari 2022 hebben Hanneke en Jan een zelf samengestelde tocht op Malta gelopen. Vier dagen perfect wandelweer, afwisselende omgeving en niet al te veel hoogtemeters.

Montenegro

       Peaks of the Balkans Trail In de zomer van 2019 hebben Sven, Renť, David en Jan een weekje in het grensgebied van AlbaniŽ en Montenegro op deze trail gelopen. Een redelijk pittige en erg mooie tocht.

<terug naar boven>

Nederland

*      Onze wandelingen in Nederland staan op een aparte pagina. Klik hier om die wandelingen te bekijken.

Noord-Ierland

*      Saint Patrickís Way In de zomer van 2023 wandelden Hanneke en Jan een paar dagen van deze pelgrimstocht. Een mooi pad en erg vriendelijke mensen.

Noorwegen

*      Oostelijk van Trondheim. In de winter van gingen Sven en Jan anderhalve week naar dit gebied om daar te gaan sneeuwschoenwandelen. Hoewel de reis per dag anders liep dan gepland was het echt een fantastisch mooie tocht.

*      Olavspad. In de zomer van 2019 liepen we samen met onze, toen zevenjarige tweeling, ruim 220 kilometer van dit pad. Misschien niet het mooiste pad van Noorwegen maar om met zín vieren als echte pelgrim te eindigen in Trondheim is beslist een hoogtepunt in ons wandelleven.

*      Lofoten. Aan het einde van de zomer van 2009 hebben een stel vrienden hier een week gewandeld. Een zeer zware trekking, maar o wat mooi!

*      Omgeving Finse. Een week lang bond WAU de sneeuwschoenen onder en sliep daar in de tent tijdens een zelfsamengestelde tocht. De stoerste tocht ooit door mij beleefd en gemaakt.

*      Jotunheimen. Geniet mee van deze schitterende, kleurrijke herfstwandeling.

<terug naar boven>

Polen

*      omgeving Poznan. Een zelf samengestelde wandeling door een winters landschap met ongekend vriendelijk mensen.

Portugal

*      Algarve. In de winter van 2002 hebben we in de Algarve een zelf samengestelde hike gelopen. We wandelden daarbij zowel in het binnenland als langs de kust en vinden de Algarve een aanrader om in de winter te gaan wandelen.

<terug naar boven>

RoemeniŽ

*      omgeving Sinaia/Zarnesti. In de herfst van 2006 gingen Dave, Renť en Jan naar RoemeniŽ en liepen daar een zelfsamengestelde tocht. Veel bos, al dan niet gekapt, veel onverharde paden, al dan niet doodlopend en erg mooi weer. 

<terug naar boven>

Schotland

*      Cowalway. In de zomer van 2016 liepen Sven en Jan dit zeer afwisselende pad in Schotland.

*      Great Glen Way. Onze tweede wandeling in Schotland. Samen met Dave en Karin wandelden we in het voorjaar van 2003 deze tocht, met onder andere Loch Ness als hoogtepunt.

*      Kintyreway. Zomer 2018 liepen David, Sven, Renť en Jan vrijwel dit hele pad in warm weer. Een mooie wandeling.

*      Rob Roy Way. In 2005 gingen we met zes personen naar Schotland en liepen daar in een week de bijna 130 kilometer. Niet al te veel regen, niet al te zwaar maar zeker de moeite waard. En dat laatste echt niet alleen door de lol die we met elkaar hebben gehad...

*      Southern Upland Way. William liep dit pad in 2004 helemaal. Jan vergezelde hem twee dagen en maakte een aantal foto's.

*      Speysideway. Met in totaal zes vrienden hebben we in de herfst van 2011 dit pad gelopen. Ook wel bekend als de Whiskytrail. Een erg makkelijke, maar zeker ook mooie wandeling.

*      Westhighlandway. Heel veel vrienden gingen ons voor en in de ontzettend natte herfst van 2002 hebben ook wij de Westhighlandway gelopen. Wat een waanzinnig mooi pad! 

SloveniŽ

*      Slovene High Level Route. In het voorjaar van 2011 wandelden Hanneke en Jan een week op een deel van dit pad. Een aanrader en SloveniŽ is zeker nog eens voor herhaling vatbaar wat ons betreft.

Spanje

*      Don Qixote route. Eind 2007 gingen Dave, Sander, William en Jan naar het gebied iets ten zuiden van Madrid en liepen daar een stuk van dit pad. Een beetje saai, maar wel heerlijk wandelweer en de molens waarvoor ze toch een beetje gingen.

*      GR 7. In februari 2003 reisden Hanneke en Jan naar AndalusiŽ en liepen daar, voornamelijk door de Alpajurras, een gedeelte van de GR 7. Een hele zware maar erg mooi wandeling met veel hoogteverschillen.

*      Omgeving Benidorm. In februari 2007 reisden we met in totaal zeven vrienden naar de bergen achter Benidorm. We wandelden daar een week een zelf samengestelde wandeling over voornamelijk onverharde paden. Lekker weer, heerlijk fruit en de mooiste uitzichten.

*      Tenerife. Eind 2009 gingen we met in totaal zes vrienden een weekje wandelen op Tenerife. Zodra je boven de boomgrens is het fantastisch. Daarnaast was het heerlijk wandelweer in die periode.

Spitsbergen

*      Spitsbergen. In de zomer van 2008 gingen Dave, Renť en Jan naar Spitsbergen om daar, georganiseerd deze keer, een meerdaagse wandeling te maken. Hun meest noordelijke wandeling ooit in een wel heel bijzonder gebied.

<terug naar boven>

Wales

*      Offa's Dyke Path. In het najaar van 2003 gingen Edwin en Jan naar Wales en liepen daar het noordelijke gedeelte van de Offa's Dyke Path. Een pittig pad om te lopen, maar erg mooi en afwisselend.

<terug naar boven>

Ysland

*      zie IJsland

<terug naar boven>

Zweden

*      Hőglandsleden. Een relatief lichte en afwisselende, maar erg warme, wandeling in het zuiden van Zweden.

Zwitserland

*      Bšrentrek. Een erg warme, maar bijzonder mooie en redelijk zware tocht in Zwitserland.

<terug naar boven>

Dave tijdens de A.O.T. in 2000.

Dave tijdens de A.O.T. in 2000.

Verdere geplande wandelingen:

*      In het vroege voorjaar van 2024 hopen Sven, David en Jan de sneeuwschoenen weer onder te binden en een week naar Noorwegen te gaan.

*      En omdat Thomas in 2020 en Samuel in 2021 is geboren heeft het er alle schijn van dat we in 2030 (en 2031?) ook weer op IJsland gaan wandelen!

Terug naar (wandel) vakanties.

Terug naar de startpagina.