Scholtenpad  (streekpad 1)

Inleiding:

In juni 2000 gaan Davy, Remco en Jan weer op stap met de rugzak. De keus valt deze keer op streekpad 1; het Scholtenpad. Een mooie wandeling door de Achterhoek, over veel onverharde en/of rustige wegen. Door de warmte werd het een vrij zware wandeling. Wel weer een aanrader voor andere wandelaars. En voor mensen die sjouwen met een grote rugzak niet zien zitten: deze tocht is prima te doen vanuit één punt (Winterswijk) en daarvandaan telkens een 'tak' van het wagenwiel te lopen. Wij liepen maar één 'tak' van dit wagenwiel en hebben dus niet de volledige LAW gelopen.

Dag 1

 (16 juni 2000)

26 kilometer

Het was weer eens zover: de rugzak stond gepakt,de wekker liep af en het was perfect wandelweer. Hanneke had het dit weekend heel erg druk en dus stuurde ze mij, samen met Davy en Remco Lotz, op pad. Ons doel zou deze keer het Scholtenpad lopen zijn.
Om een uur of negen verzamelden we op Kralingse Zoom en een half uurtje later was Remco er ook. De rit naar Winterswijk verliep prima met onderweg een koffie-met-appeltaart-stop. In Winterswijk de auto geparkeerd en na nog een bak patat snel op weg.
Het weer was perfect, de sfeer meer dan goed en de omgeving echt Achterhoeks: veel onverharde paden, plukjes bossage, akkerbouw en af en toe een boerderij. Kortom: een wandeling zoals het hoort! We hielden er een redelijk hoog tempo in, met af en toe een korte pauze. 
In Bredenvoort, een plaats met ongelooflijk veel boekhandels, dronken we in een boekencafé een prima bak koffie en kochten bijna een stapel boeken. Jammer dat ze zo zwaar zijn in je rugzak. Aansluitend nog zo'n anderhalf uur doorgelopen. Daarbij kreeg ik onderweg gruwelijk veel last van m'n knie, maar met een enkelband(!) er omheen nam de ergste pijn gelukkig wat af.
Bij een boerderij de tent opgezet, macaroni gegeten en daarna naar de kroeg. Voor een kop koffie en een voetbalwedstrijd. Het EK was aan de gang en Nederland won die avond met 3-0 van Denemarken. Natuurlijk een groot feest in de kroeg. 
Bij de tent nog even in het gras gelegen en daarna slapen.

 


Ons kampeerplekje.
Ons kampeerplekje.

3-0!
In de kroeg voetbal kijken.

Zonsondergang. Zonsondergang.

Dag 2

 (17 juni 2000)

25 kilometer

Gelukkig hadden we gisteren de tent op de juiste plaats gezet, zodat we niet direct de tent werden uitgebrand, maar pas om half negen opstonden. Lekker rustig aan gedaan en onder een strakblauwe lucht vertrokken we een uurtje later. Gelukkig was het toen nog niet al te warm, maar daar zou later op de dag verandering inkomen.
Via rustige, onverharde paden kwamen we bij Erven Kots. Niet alleen een prima plek om koffie te drinken, maar ook een leuk openluchtmuseum.
Na deze eerste lange pauze van deze dag liepen we weer rustig verder. Het landschap leek erg op dat van gisteren: dus erg afwisselend en mooi. Tussendoor de nodige eet- en drinkstops en 's middags zelfs een stukje omgelopen naar een recreatieplas. Remco wilde namelijk graag even zwemmen en nam een duik in het koude water.
Na nog een paar kilometer langs een beek zochten we weer een plekje voor de tent en bij de tweede boer was het raak. Daar de tent opgezet en alweer macaroni gegeten. Na nog een kopje oploskoffie en een slokje apfelcorn vroeg de tent in.

bloeiend aardappelveld bloeiend aardappelveld

Dag 3

 (18 juni 2000)

26 kilometer

Helaas stond vandaag de tent verkeerd, dus brandden we om half acht de tent uit. Het zou een bloedhete dag worden: veel lange pauzes houden dus.
Wel weer heel veel onverhard lopen en regelmatig grote eiken langs de weg, die nog wat schaduw gaven.
Vreemd: je zit op een terras in de schaduw, er is een leuke serveerster, er is koude pils en toch hijs je je rugzak om, stapt op en gaat dit hitte in... Wie snapt dit?
Zo'n beetje elk uur stoppen we, al dan niet op een terras en houden een pauze.
Ook vandaag langs de route: een steengroeve, waar helaas niet echt veel te zien is en heel veel meanderende beekjes.
's Avonds een camping opgezocht (douchen!) en daar heerlijk gesnackt. Na nog een saaie voetbalwedstrijd en een paar koude pilsjes gaan we maar weer vroeg slapen.

erg warm vandaag erg warm vandaag

Dag 4

 (19 juni 2000)

19 kilometer

Vroeg opgestaan en proberen de ergste hitte voor te blijven. Niet dat dat echt lukte, want we waren al volkomen  doorgezweten voor we echt op pad waren.
We liepen zo'n 15 kilometer aan één stuk, met alleen af en toe een zeer korte stop voor wat water. Wel een hele mooie route overigens, met zelfs een ringslang op het pad.
Vlak voor Winterswijk een koffiestop en daarna nog een half uurtje naar het centrum lopen. Na het nuttigen van een omelet aanvaarden we de terugreis.
Zweten, in de auto, en om een uur of vijf weer thuis. Eerst maar weer eens douchen...

 

Terug naar hikes in Nederland.

Terug naar (wandel) vakanties.