Van de Rolde naar Pieterburen over het Pieterpad

Inleiding:
In de periode 1992-1996 heeft Jan het Pieterpad samen met vrienden Jaap en René gelopen. In 2020 startte Jan weer op de Pietersberg, maar deze keer met het hele gezin. Deze keer duurde het iets langer dan een jaar om het hele pad af te ronden.
Hieronder volgt het reisverslag van het laatste deel van Rolde naar Pieterburen. Ruim 70 kilometer in vier dagen. Wil je eerst het eerste deel van deze wandeling lezen klik dan hier.

Dag 1

(vrijdag 15 april 2022)

18 km

Jawel: Pasen 2022, vier dagen vrij en dus een mooi moment om het Pieterpad af te ronden. De weersverwachtingen zijn perfect, hoewel het achteraf vandaag toch iets minder mooi zal worden dan opgegeven. Veel bewolking en wat tegenwind, maar klagen mogen en zullen we niet.
We nemen de eerste trein na negenen en in Assen nemen we de bus naar Rolde. Vanwege de Paasmarkt, waar overigens nog niets van te zien is op dat tijdstip, stopt de bus een paar honderd meter voor het dorp, maar tegen twaalven zijn we dan toch weer terug op het pad. Na een klein stukje asfalt al snel zandpaden over het Balloërveld. Ook nu de heide niet bloeit is het er mooi.

Op de heide.

We lopen redelijk goed door en na ruim acht kilometer een horecastop in Gasteren. Ook daarna weer onverhard en heide. Wel schapen, geen wolven. Verder veel weilanden, maar dan wel van die mooie: niet al te rechte en strakke en ook af en toe wat bos. Waar we het Drenthepad ontmoeten zit een restaurant en we besluiten daar een korte koffiepauze te houden. Het is niet echt lekker weer om de brander te starten.

Veel onverhard lopen vandaag.

Na de koffie nog een klein uurtje naar Zuidlaren. Niet het mooiste stuk van de route. Ook niet lelijk trouwens. Geen Berend Botje daarom naar Amerika? Daar ging hou trouwens helemaal niet heen: volgens het boekje ging hij naar Rusland. Een flink stuk van de route gaat hier over Dennenoord. Ooit een ‘’gesticht’’.
In Zuidlaren zelf meerdere brinken, al dan niet met een dobbe.
We checken in bij onze B&B en al snel daarna opzoek naar een restaurant. Zaterdagavond en niet reserveren is een risico, maar we zitten al snel bij een prima restaurant. Misschien geen supermaaltijd, maar wel superpersoneel en qua sfeer precies wat we zochten. Goede keuze dus!
Om een uur of acht lopen we terug richting B&B om te douchen en slapen. Zeker Jilke is echt helemaal ‘’op’’ en waarschijnlijk slaapt hij al voor wij op onze eigen kamer terug zijn. Dan ook zelf even douchen en nog een biertje drinken. Ook Hanneke en ik maken het niet laat overigens.

Dag 2

(zaterdag 16 april 2022)

23 km

Om acht uur loopt de wekker af. De mannen slapen nog en buiten schijnt de zon. Zodra we alles hebben ingepakt lopen we naar het centrum om bij de bakker te ontbijten en broodjes voor de lunch in te slaan. Ontbijt was niet inbegrepen bij de B&B en we/ik ontbijt nu eenmaal graag met gebak J.
Na Zuidlaren al snel weer onverhard. De eerste helft van de route niet veel verhard. De rest van het Pieterpad eigenlijk alleen nog maar. Ook vandaag weer veel open gebieden, bossen en een stukje heide. Na anderhalf uur wandelen horeca. Tijd voor koffie met appeltaart.

Het pad is op heel veel verschillende manieren terug te vinden op bordjes.

We slingeren richting Haaren. We lopen daarbij redelijk samen op met een stel andere Pieterpadders, waaronder een ander jongetje van negen. Zij blijken overigens de eerste helft van het pad nog te moeten lopen en gaan morgen een stukje met de bus, waarmee Eljer en Jilke nog steeds de jongste zijn die een ‘’sterretje op hun shirt’’ verdienen van iedereen die we ontmoet hebben.
In een plassengebied picknicken op een bankje en na het kruisen van de snelweg volgen we de Hoornsedijk richting Groningen stad. Een flink stuk hiervan hebben we twee jaar geleden gefietst tijdens ons rondje Nederland.

Op de Hoornsedijk.

Nog één korte pauze op een bankje en dan al snel het station en het Groninger museum. Het blijft fotogeniek. Eljer heeft het zwaar, vooral door de schrammen op zijn rug.

Het altijd fotogenieke Groninger museum.

Door het centrum richting ons hotel. The Student Hotel is net zo hip als het klinkt, maar het voelt als een leuke en gastvrije plek en de kamers zijn meer dan dik in orde.
Terug naar het centrum om tapas te gaan eten, Misschien niet de beste maaltijd, maar de prijskwaliteit is dik in orde en het is lang geleden dat we zoveel en zulke lekkere rauwe ham met meloen aten. Na het eten nog ergens een ijsje op straat en dan terug naar het hotel om te douchen en slapen. Althans: voor Eljer en Jilke, Wij gaan na het douchen nog een afzakkertje in de hotelbar doen. We maken het weer niet laat en vallen weer snel in slaap als we terug zijn op de kamer.

Dag 3

(zondag 17 april 2022)

19 km

Een lange nacht en om half negen gaat de wekker. Ontbijten op de kamer en daarna weer lekker wandelen. Zo mogelijk nog mooier wandelweer dan gisteren. We lopen de stad uit en aan het einde komen we bij een kanaal. We verwachten daar over te steken, maar de brug blijkt verdwenen te zijn. Linksaf is de route gemarkeerd en als we later een paar tegenwandelaars ontmoeten om even te kijken hoe en wat blijken zij niet eens door te hebben dat de route is gewijzigd, terwijl je toch een flinke lus extra maakt ten opzichte van het boekje en ook heel anders loopt. In plaats van door de polder langs het kanaal en later een ander watertje.
Bij de kruising van water houden we een pauze en vervolgen dan weer de route.

Langs het water.

Veel andere Pieterpadders weer. Ook veel fietsers, waardoor we regelmatig de berm in moeten. Wierum houden we nu mis, maar bij dat prachtige kerkje, althans wat de buitenkant betreft, op de terp van Oostum houden we weer een pauze.

Het kerkje van Oostum.

Dan nog een klein uurtje door de polder naar Garnwerd. Niet alleen tijd voor koffie met appeltaart, maar ook voor een bezoekje aan de molen. Ook de laatste kilometers naar Winsum is de route flink gewijzigd ten opzichte van het boekje. Alles bij elkaar lopen we toch een kilometer of twee extra vandaag. Enfin, het is nog steeds geen lange etappe.
Door de oude polders lopen we Winsum in. Onze B&B ligt aan de route en na inchecken even boodschappen doen, een ijsje eten en op een terras een biertje drinken. Samen met Eljer en Jilke loop ik nog even een klein rondje in dit, aldus de ANWB, in 2020 uitgeroepen tot mooiste dorp van Nederland.

Winsum.

Eten op hetzelfde terras is niet mogelijk, maar een klein stukje verderop zit een eetcafé en daar eten we onze buikjes weer rond. Terug naar de B&B aan de andere kant van de brug om te douchen en slapen, met voor de volwassenen tussendoor (vanzelfsprekend) nog een drankje.

Dag 4

(maandag 18 april 2022)

12 km

De laatste dag op het Pieterpad! We starten met een uitgebreid ontbijt en nóg mooier wandelweer dan gisteren. Een groot deel van de dag lopen we zelfs in korte broek vandaag.
We verlaten het fotogenieke Winsum en lopen langs het water het dorp uit. Als we rechtsaf zijn geslagen wijkt de route al snel weer af van het boekje en gaan we aan de andere kant van het water onverhard verder. Ook het kleine lusje bij Maarhuizen is een goede beslissing van de routemakers geweest.

 De molen van Mensingeweer.

Via Mensingeweer, met alweer een fotogenieke molen, bereiken we Eenrum, waar we op een bankje bij de kerk een kop koffie zetten.
Laatste kaart! Eerst over een vrij stille asfaltweg, maar in tegenstelling tot zo’n 25 jaar geleden loopt het laatste deel van de route nu gedeeltelijk onverhard dan wel over een smal wandelpad van betonplaten. Langs een klein watertje.

We zijn er bijna.

Mooie laatste kilometers. En dan dus Pieterburen. We hebben het gehaald! Trots op onze mannen: bijna 500 kilometer wandelen van het uiterste zuiden naar het uiterste noorden van Nederland hebben ze helemaal zelf voltooid.

Op het eindpunt van het Pieterpad. Van links naar rechts: Hanneke, Eljer, Jilke en Jan

We moeten bijna twee uur wachten op de bus. Tijd om even naar het bezoekerscentrum te gaan, waar we erg gastvrij ontvangen worden. Daarna nog tijd voor koffie met gebak om tenslotte de lange terugreis te aanvaarden en rond etenstijd weer terug zijn in het prachtige Rotterdam!
Tijd om na te denken over een volgende wandelbestemming!

 

Terug naar hikes in Nederland.

Terug naar (wandel) vakanties