Van Coevorden naar Rolde op het Pieterpad

Inleiding:
In de periode 1992-1996 heeft Jan het Pieterpad samen met vrienden Jaap en René gelopen. In 2020 startte Jan weer op de Pietersberg, maar deze keer met het hele gezin. Hieronder volgt het reisverslag van het vijfde deel van Coevorden tot Rolde. Circa 65 kilometer in drie dagen. Wil je eerst het eerste deel van deze wandeling lezen klik dan hier. Het laatste deel van het pad liepen ze in april 2022 en daarmee duurde het deze keer slechts iets langer dan een jaar om het hele pad af te ronden!

Dag 1

(zaterdag 22 mei 2021)

21 km

Deze keer is Corona slechts indirect de oorzaak van onze Pieterpadwandeling. Eigenlijk waren we van plan een paar dagen te gaan fietsen, maar ja, de in november bestelde nieuwe kinderfiets is nog steeds niets geleverd. Door Corona lijkt het wel of de hele wereld een nieuwe fiets wilde, waardoor levertijden van sommige onderdelen absurd lang zijn geworden. Enfin, gelukkig vinden we wandelen ook leuk en zo komt het dat we nog geen drie weken na de vorige keer vrij onverwacht nog drie dagen van het Pieterpad gaan wandelen. Hieronder volgt het verslag van die drie dagen.
We hebben de metro van 07.40, maar zijn toch pas tegen elven in Coevorden. Er zijn werkzaamheden, waardoor we via Schiphol moeten reizen. Enfin, het weer is van dien aard dat we niet echt haast hebben: veel wind en regen.
In Coevorden is het gelukkig min of meer droog en dat zal achteraf ook het grootste deel van de dag zo blijven. Een terras uit de wind zien we zo snel niet liggen en omdat het al laat is besluiten we maar snel te gaan lopen. Vanwege Corona is de horeca binnen gesloten. Coevorden is een plaatsje met een paar mooie stukjes, maar als ik later dit dagboek zit te schrijven realiseer ik me eigenlijk dat ik me niet kan herinneren wat ik gezien heb.

PICT0311_GaanPieterpad2021

 Klein stukje onverhard lopen.

Langs het Stieltjeskanaal (maar niet langs de camping van afgelopen zomer, waar ze een biertje bij je tent komen brengen) en dan de eerste kilometers onverhard. Onderaan een talud bij en drukke weg, die je daardoor wel hoort, maar niet ziet. Erg modderig en schapen. Dan een stukje asfalt en al snel weer halfverhard door een gebied met veel weidevogels.

PICT0293_GaanPieterpad2021

 Soms is het slechter weer.

Na zo’n acht kilometer Dalerveen. De horeca lijkt weg, maar blijkt achteraf een kilometer verderop te zitten. Even schuilen en verkleumen onder een paar grote bomen. We komen er achter dat we de regenbroeken van de mannen vergeten zijn. We lopen weer verder en dan zit daar dus ineens tot onze verrassing ineens horeca. Ondanks de geldende Corona-regels mogen we toch binnen zitten. We zijn niet alleen: heel veel Pieterpadwandelaars. Het zal onze enige pauze van vandaag zijn en hoewel we ons toch wat ongemakkelijk voelen (volgens de regels mag je alleen op een terras zitten en van nature zijn wij niet zo van het regels overtreden) zijn we toch wel erg blij even lekker droog en uit de wind te zitten.
Heel veel kilometers door de weilanden en akkers. Er worden asperges gestoken.

PICT0447_GaanPieterpad2021

 Gelukkig schijnt ook af en toe de zon.

Weer een stuk langs een kanaal en dan een modderig stukje onverhard.
Nog een paar kilometer, waarvan de meeste verhard, tot Sleen. Ons eindpunt van vandaag, maar niet onze overnachtingsplek. Die in het dorp zaten allemaal vol deze nacht. Drie kwartier wachten op de bus. Mooi tijd voor koffie drinken en boodschappen doen.

PICT0567_GaanPieterpad2021

 Bijna bij ons eindpunt van vandaag.

Een kwartiertje bussen naar Emmen. Onze overnachtingsplek zit vrijwel naast het station. Het is inmiddels een uur of zes. Allemaal douchen en even later gaat Hanneke aan de slag in de grote keuken om voor ons een lekkere Mexicaanse maaltijd te bereiden. Als dat op is snel Eljer en Jilke naar bed en wij drinken in de keuken nog een kopje koffie en een biertje, voor we ook ons bed in duiken.

Dag 2

(zondag 23 mei 2021)

25 km

We kunnen uitslapen, maar doen het niet echt. De eerste bus gaat pas om iets over tienen en zit redelijk vol met Pieterpadders. Voor die tijd ontbijten op de kamer en alles inpakken. Het was een prima plek, met een heerlijke douche en stijlvolle kamer.
De zon schijnt en het belooft een mooie wandeldag te worden. De wind is bijna weg. Tussendoor krijgen we twee flinke buien, waardoor we regelmatig switchen tussen softshell en regenjas, maar over het algemeen is het zonnig. Een stuk aangenamer dan gisteren in elk geval.
In Sleen loopt de bus leeg en terwijl de meeste mensen richting Coevorden gaan, lopen wij richting Schoonloo. Eerst een paar kilometers verhard en niet heel interessant landschap, maar na een klein uur vooral bos en onverharde paden.
Vlak na het eerste, er zullen er nog meer volgen, heideveldje van vandaag een Pieterpadmonument en een prima plek voor de eerste pauze. Lekkere gevulde koeken en oploskoffie. Verder door het bos. Afwisselend bos overigens: zowel qua beplanting, maar ook niet van die lange saaie rechte zandpaden, zoals soms het geval is.

PICT0537_GaanPieterpad2021

 Groepsfoto bij het Pieterpadmonument. Van links naar rechts: Jan, Jilke, Eljer en Hanneke.

Oranjekanaal kruisen, bos en dan de enige horeca van vandaag. Helaas: gesloten. Dan maar water halen en even later zelf cup-a-soup maken. We zijn toe aan een pauze: we hebben al zo’n 17 kilometer gelopen en het is pas de tweede stop. Helaas staat er geen bankje en is het vrij winderig, dus heel lang zitten we ook weer niet.

PICT0251_GaanPieterpad2021

 Tijd voor een pauze.

De laatste kilometers zijn absoluut ook weer de moeite waard. Door bos, langs het Ellertsveld  (van de reuzen Ellert en Brammert) en het grote natte heideveld De Tweelingen. Niet alleen de naam is mooi.

PICT0381_GaanPieterpad2021

 De tweeling op de tweelingenroute.

Dan nog een paar kilometer tot Schoonloo, waar we een kilometertje over het fietspad langs een drukke weg naar een bungalowpark lopen. Zo’n 25 kilometer in acht uur; weer een mooie wandelprestatie van onze achtjarige tweeling! Daar eerst een koffie, biertje en bitterballen op het terras, voor we naar onze slaapplek van vannacht gaan.
We slapen in een particulier verhuurd chalet op het park. Erg netjes, prima faciliteiten en brandschoon. Opnieuw een goede keuze dus. Hanneke kookt macaroni voor ons en als dat op is nog even afwassen en douchen (zover dat laatste nog niet voor het eten gedaan) en dan is het weer tijd voor de mannen om naar bed te gaan en voor ons tijd voor bier en chips.

Dag 3

(maandag 24 mei 2021)

19 km

De laatste dag dat Eljer en Jilke acht jaar zijn brengen ze grotendeels op het Pieterpad door. Hoewel? Eigenlijk maar zes van de vierentwintig uur.
Zo rond half acht zijn we allemaal wakker en nadat alles is ingepakt, we hebben ontbeten en hebben afgewassen sluiten we het chalet af en geven de sleutel af bij de receptie. Daar maken Eljer en Hanneke de keuze om een stukje af te snijden en verderop op Jilke en mij te wachten, zodat wij het hele Pieterpad lopen. Ze missen een mooi stukje door een natuurgebiedje.

PICT0117_GaanPieterpad2021

 Jilke wil graag het hele Pieterpad lopen.

Gezamenlijk lopen we de laatste verharde kilometers van vandaag en komen daarbij zowaar nog langs een camping waar een overdekt terras zit voor koffie met appeltaart. We zijn dan net een half uur onderweg, maar omdat we verder zelfs geen huizen meer zullen tegenkomen tot vlak voor het eindpunt besluiten we toch maar even te stoppen. Prima keuze.

PICT0507_GaanPieterpad2021

 We lopen vrijwel de hele dag onverhard.

Het is vrij winderig, maar ook wat warmer dan de voorgaande dagen, dus een deel van de dag lopen we zelfs in shirt met lange mouwen in plaats van de softshell. Het blijft verder ook droog, alleen het laatste half uurtje een enkel miezerbuitje.
Na de snelle koffiemetappeltaartpauze volgt wat ons betreft één van de mooiste etappes van het hele Pieterpad. Sowieso onverhard, maar ook heel erg afwisselend. Bos, heide en bloemrijke graslanden. Behalve natuur ook verschrikkelijk veel andere Pieterpadders. Het stuk bij het Andersch Diep is misschien wel landschappelijk gezien het mooiste van het hele weekend. Net daarvoor houden we onze enige andere pauze van vandaag. De benzinebrander is weer niet voor niets meegenomen.

PICT0497_GaanPieterpad2021

 Vandaag is echt één van de mooiste etappes van het hele pad wat ons betreft.

Nog een paar kilometer onverhard over een voormalige spoorlijn naar Rolde. Rolde is een plaatje, weten we nog van afgelopen zomer. Dit net als de twee hunebedden die er staan.

PICT0150_GaanPieterpad2021

 Hunebed bij Rolde.

De bus va kwart over twee halen we, zeker door de vertraging, ruimschoots en een dik kwartier later zijn we in Assen. Daar even een frietje gehaald en dan via Schiphol naar Rotterdam en huis. Op basis van de weersverwachting leek het misschien gekkenwerk om te gaan wandelen, maar het weer is heel erg meegevallen en we hebben drie heerlijke dagen gewandeld! Nog vier te gaan tot Pieterburen.

In april 2022 liepen ze het laatste stuk: van Rolde naar Pieterburen. Klik hier om dat te lezen.

 

Terug naar hikes in Nederland.

Terug naar (wandel) vakanties.